forex trading logo

  • Οι μάχες των Περσικών πολέμων
  • Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
  • Πρώτες βοήθειες με σκίτσα
  • Το δάσος
  • Το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης
Previous Next
Εθνικές γιορτές
Επίσκεψη τιμής στους χώρους θυσίας [27 Οκτ. 2011] PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Friday, 23 December 2011 00:55
Share


Επίσκεψη τιμής στους χώρους θυσίας

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

Δημοσιεύθηκε στα Χανιώτικα Νέα στις: 28-10-2011 [σύνδεση με τη δημοσίευση] Γράφει ο Γιώργος Κώνστας

'Τα εγκλήματα του ναζισμού θα μείνουν ανεξίτηλα στις μνήμες μας και θα τα θυμόμαστε για πάντα'. Με αυτά τα λόγια οι μαθητές του Γυμνασίου Πλατανιά μετέφεραν την εμπειρία τους από τη χθεσινή επίσκεψη στο Κοντομαρί, τον τόπο εκτέλεσης 25 άοπλων κατοίκων του χωριού από τα ναζιστικά στρατεύμετα κατοχής το μεσημέρι του Ιουνίου του 1941. Tα παιδιά συνομίλησαν με χωριανούς που έζησαν τα γεγονότα, είδαν φωτογραφικό υλικό και κειμήλια της εποχής .

Ανάμεσα στους ανθρώπους που μίλησαν με τα παιδιά ο Γιάννης Αποστολάκης αδελφός εκτελεσθέντα, η κα Μαρία Παπαδάκη που έχασε τον αδελφό της, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κ. Γιώργος Πρεκατσάκης και ο μελετητής της τοπικής ιστορίας κ. Τάσος Δουρουντάκης.

'Νιώθουμε δέος για τους ανθρώπους αυτούς που εκτελέσθηκαν από τους ναζί κατακτητές αλλά και για τα βάσανα κατά της διάρκεια της κατοχής που υπέστησαν οι επιζώντες. Χωρίς τον αγώνα τους δεν θα ήμασταν ελεύθεροι' σημείωσε η κα Τζάνετ Πέτροβα, σημαιοφόρος του σχολείου.

Για τον Παναγιώτη Παρασκάκη η εμπειρία της συνομιλίας με τους ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα ήταν συγκλονισιτκή. 'Μου έκανε εντύπωση το ότι οι ναζί άφηναν για ταπείνωση τα πτώματα άταφα για 3 ημέρες και ότι η αυτά που είπε η κα Μαρία ότι η μητέρα της έδενε με σκοινιά και πανιά τα πτώματα των νεκρών γιατί από τα πυρά είχαν διαλυθεί τα πόδια, τα κεφάλια τους. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την θυσία τους' ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γνώστης των γεγονότων ήταν ο Αποστόλης Γωνιωτάκης καθώς έμαθε πολλά από την οικογένειά του αφού 'εδώ εκτελέσθηκε τότε ο αδελφός του παππού μου. Είμαστε υπερήφανοι για αυτούς και σίγουρα δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να ξαναγίνουν τέτοια εγκλήματα στον τόπο μας αλλά και σε όλο τον κόσμο'.

'Ως νέα γενιά έχουμε την ευθύνη να μην ξαναεπιτρέψουμε να γίνουν ξανά εγκλήματα από τον ναζισμό και τον φασισμό' τόνισε η Δήμητρα Αρβανιτάκη.

'Είναι σημαντικό ότι τα ίδια τα παιδιά μίλησαν με τους ανθρώπους που έζησαν όλα αυτά. Εμαθαν τις λεπτομέρειες και την ουσία από τα τραγικά γεγονότα από τους ανθρώπους που βίωσαν τον πόνο από τα δεινά του ναζιστικού καθεστώτος' επεσήμανε ο διευθυντής του Γυμνασίου κ. Βασίλης Παπαστάμος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης που κάλεσε τα παιδιά να μάθουν την τοπική Ιστορία και να μιλήσουν με τους γονείς και τους παππούδες τους για τα γεγονότα ενώ ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κ. Πρεκατσάκης συνεχάρη τα παιδιά τονίζοντας ότι 'πηγαίνοντας στους τόπους θυσίας τιμούμε πραγματικά τους νεκρούς μας'.


Last Updated on Sunday, 31 January 2016 00:01
 


Κυριακάτικη βόλτα στην ιστορία του τόπου μας

Κυριακάτικη βόλτα στην ιστορία του τόπου μας

Βρείτε τ απαραίτητα αρχεία για την Κυριακάτικη βόλτα στην τοπική ιστορία !

[Μετάβαση στη σελίδα]

Βρείτε μας εύκολα!

Εντοπισμός διαδρομής για το Γυμνάσιο Πλατανιά

Παιχνίδι Tablet & κινητών

Με σκοπό να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τα θέματα ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ του Δήμου Πλατανιά, δημιουργήσαμε μια εφαρμογή για συσκευές android που καθοδηγεί τους μαθητές σε ένα παιχνίδι "κυνήγι Θησαυρού" 

[Δοκιμάστε την εφαρμογή]

ESPA


feed-image Feed Entries

Νεότερα άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Σύνδεσμοι

Είσοδος στο apps



Powered by Joomla!. Designed by: free Joomla theme cheap web hosting Valid XHTML and CSS.