forex trading logo

  • Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
  • Οι μάχες των Περσικών πολέμων
  • Πρώτες βοήθειες με σκίτσα
  • Το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης
  • Το δάσος
Previous Next
Καλλιτεχνικά
Υποκατηγορία των "Μαθημάτων¨ στην οποία θα καταχωρούνται άρθρα για τα μαθήματα : Εικαστικά, Μουσική


Project Β Γυμνασίου PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Sunday, 22 February 2015 01:38
Share

Last Updated on Wednesday, 20 May 2015 13:18
 
Ανοιξη καλλιτεχνικής δημιουργίας PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Wednesday, 22 February 2012 01:38
Share

ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΣΕΝΑΛΙ  "Ανοιξη καλλιτεχνικής δημιουργίας"

Δημοσιεύθηκε στις: 20-02-2012 στα Χανιώτικα Νέα [σύνδεση με τη δημοσίευση]

Με μία μεγάλη έκθεση εικαστικής δημιουργίας, φωτογραφίας και κατασκευών από μαθητές της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης αρχίζουν σήμερα στο Κ.Α.Μ. - Μεγάλο Αρσενάλι οι εκδηλώσεις του θεσμού της 'Ανοιξης Καλλιτεχνικής Δημιουργίας', που καθιερώνει ο Δήμος Χανίων, σε μία προσπάθεια αναβάθμισης και διεύρυνσης του Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας.

Η  ενότητα της εικαστικής δημιουργίας θα διαρκέσει έναν μήνα και θα ολοκληρωθεί στις 3 Μαρτίου. Στη συνέχεια, τον Μάρτιο τη σκυτάλη θα πάρει ο μήνας χορού και μουσικής και θα ακολουθήσει ο μήνας θεάτρου τον Απρίλιο, μουσικής τον Μάιο και κινηματογράφου τον Ιούνιο.

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

Το Γυμνάσιο Πλατανιά πραγματοποιεί έκθεση με έργα των παιδιών που έχουν βασιστεί στην αντίθεση του άσπρου και του μαύρου, τονικές διαβαθμίσεις. Παιχνίδι με κύκλους, το γεωμετρικό όργανο που χρησιμοποιήθηκε είναι ο διαβήτης και οι δυνατότητές του.

Κολάζ με επέμβαση των παιδιών. Χρωματικές διαβαθμίσεις, φροτάζ (ανάγλυφα αποτυπώματα).

Τα παιδιά που θα παρουσιάσουν έργα τους είναι τα παρακάτω: Αρβανιτάκη Δήμητρα, Μαρκετάκη Γεωργία, Κατσιφαράκης Ερμής, Αποστόλου Γιώργος, Κουτσουρέλη Ειρήνη, Μπεμπλιδάκης Αλέξανδρος, Μυλωνάκης Στέλιος, Γυπαράκης Γιώργος, Αλεξέιβ Αλεξ, Μπαντά Ειρήνη, Βαρουξάκης Μανώλης, Ποντικάκη Αντωνία, Ιβάνοβα Ιορδάνα, Σακελλαράκη Αργυρή, Τσακίρης Νίκος, Σαμαράς Γιώργος, Καντιλιεράκης Βασίλης, Νικόλοβ Κρασιμίρ, Κοτίνη Αναστασία, Παπαδάκης Μίλτος, Κλέμαν Κασσάνδρα, Ορφανουδάκη Αγγελική, Νικολόπουλος Παναγιώτης, Πρέζα Αρτεμις, Ορφανουδάκη Ολυμπία, Μαρμαριτσάκης Φίλιπ, Κουρούπης Δημήτρης, Ψαρομήλιγκος Νίκος, Κιοσεκ Μιχάλης, Μουντάκη Αννα - Μαρία, Μπεμπλιδάκη Άννα - Μαρία.

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ψυλλάκη Χριστίνα.

 
Εικαστικά : Συνέντευξη του σκηνοθέτη Ι. Σμαραγδή PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Wednesday, 03 August 2011 04:15
Share

 

Συνέντευξη του σκηνοθέτη Ι. Σμαραγδή

Στις 24-1-1999 η Ιστορική & Λαογραφική Εταιρία Κρήτης (ΙΛΑΕΚ) οργάνωσε μνημόσυνο για τον μεγάλο ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο ( El Greco), του οποίου η καταγωγή εικάζεται ότι ήταν από το Κουστογέρακο (χωριό δίπλα στο φαράγγι της Αγίας Ειρήνης), εικασία που στηρίζεται στην μαρμάρινη πλάκα που υπάρχει στο Ναό του Αγίου Γεωργίου (από εκεί και οι φωτογραφίες), που μεταξύ των άλλων κτητόρων αναφέρεται και το όνομα της Μάρθας Θεοτοκοπούλου προγόνου του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Τέσσερα παιδιά της ομάδας συμμετείχαν στην παραπάνω εκδήλωση και είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε συνέντευξη από τον σκηνοθέτη κ. Ιωάννη Σμαραγδή, ο οποίος ετοιμάζει μια υπερπαραγωγή για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

Κύριε Σμαραγδή, είμαστε μαθητές του Γυμνασίου Πλατανιά και μελετάμε το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης. Θα θέλαμε να μας πείτε ποιο θα είναι το θέμα της ταινίας σας.

Το θέμα της ταινίας, θα είναι ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος.

Προφανώς έχετε μελετήσει πολύ καιρό το θέμα και έχετε βρει αρκετά στοιχεία γι’ αυτόν;

Με δύο τρόπους πλησιάζεις τα θέματα όταν θες να δημιουργήσεις. Ο ένας είναι ν’ ακούς τα όνειρα σου, δηλαδή να περιμένεις να έρθει κάτι από το πράγμα που δεν ορίζεις, από το μη ορατό. Ο άλλος τρόπος είναι να μελετήσεις πολύ καλά τα στοιχεία που θα οργανώσουν την βάση του υλικού πάνω στην οποία θα κάνεις την επεξεργασία. Η ουσία, όταν ασχολείσαι με κάτι, ας πούμε για το Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, είναι το γιατί παρακινείσαι να το κάνεις, το τι θέλεις να πεις, δηλαδή τι θέλεις να δώσεις στους θεατές σου να εισπράξουν απ’ αυτό το θέμα. Να σας πω ποιο είναι αυτό;

Μάλιστα.

Είναι ότι ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, ενώ ζωγράφιζε, στην πραγματικότητα ήταν ένας Κρήτας επαναστάτης. Δηλαδή τι έπραξε; Ανόρθωσε την αξιοπρέπεια του τόπου του, ενώ ήταν κατακτημένοι από τους Βενετσιάνους. Με το έργο και τη σοφία του κατέκτησε τους κατακτητές του τόπου του. Έτσι ανόρθωσε την περηφάνια μας.

Αυτό δεν το έκανε για τους καιρούς του μόνο αλλά και για το μέλλον. Δηλαδή, σήμερα θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους του κόσμου και τον διεκδικούν χώρες όπως η Ισπανία γιατί εκεί ζωγράφιζε. Ο Greco όμως πήγε και ζωγράφιζε στην Ισπανία, μεταφέροντας μέσα από τους πίνακες του το Ελληνικό αίσθημα, που υπήρχε πριν από αυτόν και συνεχίζει να υπάρχει μετά απ’ αυτόν στους αιώνες. Άρα είναι ένας Κρήτας που έβαζε σε κίνηση τα μεγάλα πράγματα που γέννησε αυτός ο τόπος και τα εγκαθίδρυσε στο κέντρο της Ευρωπαϊκής κοινότητας ως πρόταση για το μέλλον. Αυτό είναι άκρως επαναστατικό.

Σε ποιες περιοχές θα γυρίσετε την ταινία σας;

Πρώτα απ’ όλα θα γυριστεί στην Κρήτη. Και αυτό έχει ένα λόγο ακόμα, εκτός της καταγωγής του Greco, να γίνει. Αν η ταινία έχει την επιτυχία που περιμένει κανείς, δηλαδή να την δει όλος ο κόσμος, μέσα από τη μυθολογία που μπορεί να φτιάξει η ταινία θα φέρει επισκέπτες στην Κρήτη, όχι ως τουρίστες αλλά ως προσκυνητές.

Σας ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη. Χαρήκαμε που σας γνωρίσαμε.

Κι εγώ χάρηκα παιδιά.

Οι ρεπόρτερ Αρβανιτάκη Κλεοπάτρα, Κουκάκης Ματθαίος, Γιαμιάκη Προκοπία, Ανδριανάκης Χάρης

 

Μεταγενέστερη σημείωση : Η ταινία παρουσιάστηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2007 και σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

 

Last Updated on Wednesday, 03 August 2011 04:24
 


Κυριακάτικη βόλτα στην ιστορία του τόπου μας

Κυριακάτικη βόλτα στην ιστορία του τόπου μας

Βρείτε τ απαραίτητα αρχεία για την Κυριακάτικη βόλτα στην τοπική ιστορία !

[Μετάβαση στη σελίδα]

Βρείτε μας εύκολα!

Εντοπισμός διαδρομής για το Γυμνάσιο Πλατανιά

Παιχνίδι Tablet & κινητών

Με σκοπό να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τα θέματα ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ του Δήμου Πλατανιά, δημιουργήσαμε μια εφαρμογή για συσκευές android που καθοδηγεί τους μαθητές σε ένα παιχνίδι "κυνήγι Θησαυρού" 

[Δοκιμάστε την εφαρμογή]

ESPA


feed-image Feed Entries

Νεότερα άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Σύνδεσμοι

Είσοδος στο apps



Powered by Joomla!. Designed by: free Joomla theme cheap web hosting Valid XHTML and CSS.