forex trading logo

  • Οι μάχες των Περσικών πολέμων
  • Το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης
  • Πρώτες βοήθειες με σκίτσα
  • Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
  • Το δάσος
Previous Next
Εβδομάδα φιλοξενίας Erasmus+ για το Γυμνάσιο Πλατανιά PDF Print E-mail
Written by Ψυχογιού Διονυσία   
Sunday, 14 January 2024 19:10
Share

Την εβδομάδα από 19 έως 25 Μαρτίου 2023 είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στον τόπο μας 12 εκπαιδευτικούς και 16 μαθητές από Γερμανία,

Πολωνία, Ιταλία και Ισπανία στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ Climate Change- Meet the Challenge 2020 και κωδικό

2020-1-DE03-KA229-077204_2. Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν από οικογένειες παιδιών του σχολείου μας και είχαν την ευκαιρία να

γνωρίσουν ουσιαστικά την κρητική φιλοξενία και να αναπτύξουν δεσμούς φιλίας με τους μαθητές μας.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε δραστηριότητες σχετικές με την Κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον αλλά και ανάδειξη

του κρητικού πολιτισμού ώστε οι φιλοξενούμενοί μας να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον τόπο μας.

Κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας δραστηριοτήτων φιλοξενηθήκαμε στο χώρο του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ)

στο παλιό λιμάνι, όπου πραγματοποιήσαμε ανασκόπηση του προγράμματος ως την τρέχουσα χρονική στιγμή, έγινε μια παρουσίαση της

περιοχής του Πλατανιά και των Χανίων, και δόθηκαν διευκρινίσεις για το πρόγραμμα της εβδομάδας. Ακολούθησε παρουσίαση από τον

υπεύθυνο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου κ. Ποντικάκη σχετικά με την Κλιματική αλλαγή και τις δράσεις του Κέντρου.

Η παραμονή μας στο ΚΑΜ ολοκληρώθηκε με την πραγματοποίηση εργαστηρίου από την ομάδα του ΚΠΕ Βάμου. Τα παιδιά

είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν κονκάρδες και μαγνητάκια με μηνύματα για το περιβάλλον, δραστηριότητα την οποία χάρηκαν πολύ!


Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν ομάδες μαθητών από όλες τις χώρες που περιηγήθηκαν στην περιοχή της παλιάς πόλης των Χανίων ακολουθώντας τις οδηγίες μιας ψηφιακής εφαρμογής που δημιουργήθηκε από τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Πλατανιά για το σκοπό αυτό. Έτσι όλοι είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν σημαντικά μνημεία της περιοχής, να μάθουν γι΄αυτά και ταυτόχρονα να διασκεδάσουν αφού η δραστηριότητα θύμιζε παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού.

Την Τρίτη 21 Μαρτίου, θερμή υποδοχή περίμενε στο σχολείο μας τους φιλοξενούμενους μαθητές και καθηγητές. Η χορωδία του σχολείου τραγούδησε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και ομάδα μαθητών χόρεψε παραδοσιακούς κρητικούς χορούς. Στο τέλος, όλοι μαζί, και η ομάδα των φιλοξενούμενων, χορέψαμε στους ήχους του διάσημου Ζορμπά.

Ακολούθησαν εργαστήρια που αφορούσαν στην προστασία του περιβάλλοντος και το θέμα του προγράμματός μας. Μάθαμε για τρόπους ανακύκλωσης του χρησιμοποιημένου ελαιόλαδου όπως είναι η δημιουργία σαπουνιού και είδαμε με ποιον τρόπο μπορούμε να παράξουμε bio-diesel από το ίδιο απόβλητο που κατά την απόρριψή του μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

Στη συνέχεια κάθε χώρα παρουσίασε το φυτό που είχε αναλάβει να μελετήσει και ακολούθησε η φύτευσή του στον κήπο του σχολείου μας ενώ τοποθετήθηκαν ταμπέλες με QR codes για τους πιθανούς επισκέπτες που θα ενδιαφέρονταν να αναζητήσουν πληροφορίες γι΄αυτά.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό εργαστήριο. Οι μαθητές ζωγράφισαν περιβαλλοντικά μηνύματα πάνω σε υφασμάτινες τσάντες  και τις πήραν μαζί τους στο τέλος της εβδομάδας μαζί με σαπουνάκια από χρησιμοποιημένο ελαιόλαδο που είχαμε κατασκευάσει στο σχολείο και κεραλοιφές επίσης δικής μας παραγωγής! Ήταν μια γεμάτη και δημιουργική μέρα  για μικρούς και μεγάλους. 


Την Τετάρτη ταξιδέψαμε πίσω στο χρόνο, στη Χρυσή εποχή του Μινωικού πολιτισμού αφού το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού αλλά και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Μαθητές και εκπαιδευτικοί εντυπωσιάστηκαν από τους μύθους και τις ιστορίες -πολλές από τις οποίες γνώριζαν- όμως ήταν γι΄αυτούς ακόμη πιο ενδιαφέρον να τις ακούν στον χώρο που γεννήθηκαν. Ακολούθησε βόλτα στο κέντρο του Ηρακλείου και επιστροφή στη βάση μας.

Την Πέμπτη 23 Μαρτίου η μέρα ξεκίνησε με την επίσκεψή μας στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στο τμήμα Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος. Εκεί μας υποδέχτηκαν η κ. Αριάδνη Παντίδου και ο κ. Αναστάσιος Παπαδόπουλος που μας ενημέρωσαν για τις δράσεις του τμήματος. Συζητήσαμε για την Κλιματική αλλαγή και το πώς αυτή επηρεάζει την καθημερινότητά μας, τώρα αλλά και στο μέλλον, αν δεν προσπαθήσουμε να βάλουμε φρένο σε ανθρώπινες δραστηριότητες που επιβαρύνουν την κατάσταση.


Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το εργοστάσιο διαχείρισης αποβλήτων της ΔΕΔΙΣΑ. Ξεναγηθήκαμε από τον χημικό κ. Παναγιώτη Χαζιράκη στους χώρους του εργοστασίου και ενημερωθήκαμε για τον τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων και το τι μπορεί ο κάθε ένας από εμάς να κάνει για να βοηθήσει στη μείωση των απορριμμάτων συνολικά.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 24 Μαρτίου με επίσκεψη στο Μικρό Υδροηλεκτρικό Σταθμό Αγυιάς όπου με την καθοδήγηση του προσωπικού και του υπεύθυνου του ΕΚΦΕ Χανίων κ. Νίκου Αναστασάκη ενημερωθήκαμε για τον τρόπο παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας, την πορεία του νερού και συμμετείχαμε σε πειράματα "ενεργειακών μετατροπών".

Ακολούθησε περιήγηση γύρω από τη λίμνη της Αγυιάς και στη συνέχεια αναχωρήσαμε για το Βοτανικό Πάρκο-Κήποι Κρήτης. Εκει, ο κ. Πέτρος Μαρινάκης μας μίλησε για την περιοχή, το ίδιο το πάρκο και το ιδιαίτερο μικροκλίμα του νησιού μας, γευτήκαμε παραδοσιακές γεύσεις της Κρήτης και περιηγηθήκαμε στο εντυπωσιακό πραγματικά Πάρκο.


Η ημέρα δεν μπορούσε να μην περιλαμβάνει και ένα αποχαιρετιστήριο πάρτυ. Έτσι στην επιστροφή, μας περίμεναν στο σχολείο οι γονείς των μαθητών μας με κεράσματα και μουσική. Βρεθήκαμε όλοι μαζί για τελευταία φορά, διασκεδάσαμε και δώσαμε το επόμενο ραντεβού μας στη διεθνή συνάντηση εκπαιδευτικών και μαθητών που θα γίνει τον Μάιο στην Γερμανία.

Ευχαριστούμε τους μαθητές μας, τις οικογένειες που φιλοξένησαν με χαρά και πολλή αγάπη τα παιδιά από άλλες χώρες, τους εταίρους μας για την άψογη συνεργασία και όλους όσους μας βοήθησαν να περάσουμε μια τόσο γεμάτη και δημιουργική εβδομάδα!

Last Updated on Sunday, 14 January 2024 19:32
 

Κυριακάτικη βόλτα στην ιστορία του τόπου μας

Κυριακάτικη βόλτα στην ιστορία του τόπου μας

Βρείτε τ απαραίτητα αρχεία για την Κυριακάτικη βόλτα στην τοπική ιστορία !

[Μετάβαση στη σελίδα]

Βρείτε μας εύκολα!

Εντοπισμός διαδρομής για το Γυμνάσιο Πλατανιά

Παιχνίδι Tablet & κινητών

Με σκοπό να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τα θέματα ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ του Δήμου Πλατανιά, δημιουργήσαμε μια εφαρμογή για συσκευές android που καθοδηγεί τους μαθητές σε ένα παιχνίδι "κυνήγι Θησαυρού" 

[Δοκιμάστε την εφαρμογή]

ESPA



Νεότερα άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Σύνδεσμοι

Είσοδος στο apps



Powered by Joomla!. Designed by: free Joomla theme cheap web hosting Valid XHTML and CSS.