forex trading logo

  • Το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης
  • Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
  • Πρώτες βοήθειες με σκίτσα
  • Οι μάχες των Περσικών πολέμων
  • Το δάσος
Previous Next
Τοπική Ιστορία
[Προφορικές Μαρτυρίες] : Σταμάτης Φρατζεσκάκης - Για την εκτέλεση στο Κοντομαρί το 1941 PDF Print E-mail
Written by Παπαστάμος Βασίλης   
Wednesday, 19 May 2021 08:46
Share


Η ιστορία του Αντώνη Φραντζεσκάκη
Οι μαθητές : Γιάγκος Μαράκης, Λευτέρης Παγωνάκης, Δερμιτζάκη Όλγα
Υπ. Εκπαιδευτικός : Παπαστάμος Βασίλης

Γυμνάσιο Πλατανιά 2015

[Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη : https://drive.google.com/file/d/0B7wL... ]

Η ιστορία του Αντώνη Φρατζεσκάκη έφτασε σε μας, μετά από συζήτηση με τον Κο Τάσσο Ντουρουντάκη. Ο Αντώνης Φραντζεσκάκης το 1941 ήταν 17 χρονών. Κατά την πτώση των Γερμανών Αλεξιπτωτιστών, διαπληκτίστηκε με ένα Γερμανό αξιωματικό. Τις επόμενες μέρες και αφού οι Γερμανοί εγκαταστάθηκαν στην Κρήτη, έκαναν εφόδους και τον αναζητούσαν. Ο Γερμανός Αξιωματικός εντόπισε μια φωτογραφία του Αντώνη και με αυτήν ανά χείρας τον έψαξε παντού. Στο χωριό του Αντώνη, το Γεράνι, συνομίλησε με τον πατέρα του, τον οποίο και συνέλαβε στέλνοντας μήνυμα στον Αντώνη ότι του δίνει τρεις μέρες για να παραδοθεί. Ο Αντώνης παραδόθηκε και εκτελέσθηκε στοπ Κοντομαρί μαζί με άλλους 22, στις 2 Ιουνίου 1941. Πολλοί λένε πως «το Γεράνι δεν το πειράξανε οι Γερμανοί» και είναι αιτία ο Αντώνης που παραδόθηκε .
Σε πέντε φωτογραφίες από το ιστορικό φίλμ της εκτέλεσης εικονίζεται ο 17χρονος Αντώνης Φραντεσκάκης σύμφωνα με τη μαρτυρία της Κας Δερμιτζάκη, κόρης του κου Σταμάτη Φρατζεσκάκη (αδερφού του Αντώνη – δεν δείξαμε τις φωτογραφίες στον 85χρονο αδερφό του Αντώνη, για να αποφύγουμε την έντονη συγκίνησή του). Η εικόνα του Αντώνη ταιριάζει με όσα μας είπε ο Κος Σταμάτης. Είναι ταλαιπωρημένος, μιας και είναι ο μόνος που τον φέρανε από φυλακή, εκείνος γνωρίζει τι θα γίνει στη συνέχεια και είναι θλιμμένος σε αντίθεση με τους υπόλοιπους.
Από τη συζήτηση με τον Κο Σταμάτη πέρα από την ιστορία του Αντώνη Φραντζεσκάκη αναδείχθηκαν αρκετές άλλες πληροφορίες για την Κρήτη της εποχής εκείνης. Τα θύματα από νάρκες ακόμα και μετά την απελευθέρωση, η αγγαρεία, ο φόβος, το κρυφό ραδιόφωνο, η πείνα, τα χόρτα που τρώγανε για να καταπολεμήσουν την πείνα αλλά και το έθιμο του πασχαλινού καλιτσουνιού.
Ο Κύριος Σταμάτης Φρατζεσκάκης, αδερφός του Αντώνη Φραντζεσκάκη είναι σήμερα 85 χρονών, ζει με τη σύζυγο του στο Πάνω Γεράνι όπου και πήγαμε και συζητήσαμε.

 [Σε μορφή pdf]

 
[Προφορικές Μαρτυρίες] Μαρία Καλαφατάκη - Θρασύβουλος Καλαφατάκης Εκτελέσθηκε στην Καισαριανή PDF Print E-mail
Written by Παπαστάμος Βασίλης   
Wednesday, 19 May 2021 08:46
Share


ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΑΚΗΣ

Κινηματίας κατά του Μεταξά το 1938 στα Χανιά, με καταγωγή από τον Πλατανιά Χανίων. Συνελήφθη και φυλακίσθηκε από το 1938 έως το 1944. Εκτελέσθηκε από τους Γερμανούς ΝΑΖΙ μαζί με άλλους 199 φυλακισμένους κομουνιστές στην Καισαριανή την πρωτομαγιά του 1944. Η οικογένειά του παρέμεινε στον Πλατανιά. Σήμερα Απρίλης του 2016 η κόρη του Μαρία συζητά με τον εγγονό της Γιάγκο, την ιστορία του μπαμπά της.
Διαβάστε το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης στη διεύθυνση : https://drive.google.com/file/d/0B7wL...
Η γιαγιά Μαρία, κόρη του Θρασύβουλου Καλαφατάκη, εξιστορεί στον εγγονό Γιάγκο Μαράκη της τις αναμνήσεις από τα όσα έχει ακούσει για τη ζωή του Μπαμπά της… Μέσα από τα λόγια της διασχίζουμε νοητά την ταραγμένη ιστορική περίοδο του τόπου από το κίνημα στα Χανιά κατά του Μεταξά το 1938, την κατοχή, και τον εμφύλιο. Ο φόβος, το κυνήγι, η κοινωνική απομόνωση των αριστερών αλλά στον αντίποδα και η αλληλεγγύη των κοντινών στην οικογένεια ανθρώπων ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση τον καιρό εκείνο κυριαρχούν στις περιγραφές. Κυρίαρχο θέμα της ιστορίας η εκτέλεση του μπαμπά της γιαγιάς την πρωτομαγιά του 1944 από τους Γερμανούς Ναζί στην Καισαριανή μαζί με άλλους 199 κομουνιστές.

 [Σε μορφή pdf]

Last Updated on Wednesday, 19 May 2021 09:50
 
[Προφορικές Μαρτυρίες] : Γιάννης Μαράκης - "Ιστορίες του Παππού από τον πόλεμο" PDF Print E-mail
Written by Παπαστάμος Βασίλης   
Wednesday, 19 May 2021 08:46
Share


Οι ιστορίες του Παππού, Γιάννη Μαράκη στον εγγονό του Γιάγκο Μαράκη περιγράφουν την περίοδο της Γερμανικής κατοχής στον Πλατανιά. Από τη μέρα που άρχισαν οι βομβαρδισμοί έως την απελευθέρωση. Μέσα απ’ αυτές μαθαίνουμε που προφυλάχθηκαν οι χωριανοί από τους βομβαρδισμούς, την τραγική ιστορία της εκτέλεσης του ιερωμένου Γρηγόρη Προγούλη και δύο ακόμα εγγλέζων αιχμαλώτων πολέμου, πως σκοτώθηκε ο Γιάννης Βεριβάκης, το άνοιγμα των στοών με αγγαρεία κάτω από τον Άγιο Δημήτριο, τη δυσκολία της επιβίωσης και την αρπαγή από τους κατακτητές τροφών και ζώων, για αερομαχίες πάνω από τα Θοδωρού, για την οργάνωση του αντιστασιακού αγώνα αλλά και για περιπτώσεις που Γερμανοί στρατιώτες αυτομόλησαν. [Διαβάστε το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο στη διεύθυνση :.

 [Σε μορφή pdf]

Last Updated on Wednesday, 19 May 2021 09:53
 
[25η Μαρτίου] : "Κουβεντιάζοντας για το 1821" PDF Print E-mail
Written by Παπαστάμος Βασίλης   
Wednesday, 19 May 2021 08:46
Share


Για την απόφαση των Ελλήνων να απελευθερωθούν, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης εξομολογείται: "Όταν αποφασίσαμε να κάνουμε την επανάσταση δεν συλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχουμε άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι βαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις, ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε : "Που πάτε ωρέ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα και με το τίποτα", αλλά ως μια βροχή έπεσε σε όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας και όλοι και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι μικροί και μεγάλοι, όλοι συμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση". - Άραγε, για την πραγματοποίηση της ελληνικής επανάστασης αρκούσε μόνο η θέληση και η αποφασιστικότητα των επαναστατών; - Κατά πόσο οι περιστάσεις ευνοούσαν την επιτυχία αυτού του παράτολμου εγχειρήματος; - Η Ελληνική Επανάσταση είχε οργανωθεί σωστά ή υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις και αδυναμίες, που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες για την εξέλιξή της; Οι μαθητές του Γυμνασίου Πλατανιά, Φιλίππα Αγγελάκη, Μάγδα Αδαμίδη, Βαγγέλης Νταγκουνάκης, Αλέξανδρος Πετακάκης, Ναταλία Πρώιμου και Κατερίνα Ψαρουδάκη διερεύνησαν αυτά τα ερωτήματα και προσπάθησαν να τα απαντήσουν, προσεγγίζοντας το ’21 με κριτική ματιά. [Σύνδεσμος PDF].

 [Σε μορφή pdf]

Last Updated on Wednesday, 23 March 2022 14:40
 
[Ολοκαύτωμα] : "Μαρτυρίες ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ" PDF Print E-mail
Written by Παπαστάμος Βασίλης   
Wednesday, 19 May 2021 08:46
Share


Διαβάζοντας τις φοβερές περιγραφές και τα επεισόδια που συνέβησαν. αναρωτιέται κανείς πώς μπορεί ο άνθρωπος να φτάσει σε τέτοιο σημείο αγριότητας και κτηνωδίας, και παρασυρμένος από μια ιδεολογία, τη φασιστική ιδεολογία, να εξοντώσει στο όνομα του φυλετικού ρατσισμού εκατομμύρια ανθρώπων. Κι όμως οι Ες Ες, οι βασανιστές, δεν έπαυαν στην προσωπική τους ζωή να είναι αφοσιωμένοι σύζυγοι, καλοί πατέρες, και λάτρεις της τέχνης και της μουσικής! Πώς είναι δυνατόν ο ίδιος άνθρωπος να είναι από τη μια μεριά απόλυτα κακός, ένα τέρας, και από την άλλη ένας ευαίσθητος οικογενειάρχης και καλλιτέχνης; Πώς είναι δυνατόν ένας λαός με τόσο υψηλό πολιτισμό, όπως είναι οι Γερμανοί, να υιοθέτησε μια ρατσιστική αντίληψη, σύμφωνα με την οποία οι Εβραίοι, οι Τσιγγάνοι, οι αριστεροί, οι ομοφυλόφιλοι, οι αντιφρονούντες, οι αιχμάλωτοι πολέμου, θεωρούνται «κατώτερα» ανθρώπινα όντα που πρέπει να εξοντωθούν;
Είναι δύσκολο να εξηγήσουμε το πρόβλημα του ηθικού Κακού, όπως παρουσιάστηκε στον 20ο αιώνα, στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το Κακό δεν χρειάζεται να προκύπτει από κάποια κρυφή πηγή μοχθηρίας ή από κάποιο σαδιστικό ένστικτο. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας ηθικής τυφλότητας ή αναισθησίας. Ο μέσος άνθρωπος, ο μέσος Γερμανός της ναζιστικής εποχής, θεωρούσε ότι έπραττε δίκαια και συμμορφωνόταν με τις εντολές της εξουσίας ίσως γιατί είχε χάσει την ηθική του ευαισθησία και έτσι μπόρεσε να πιστέψει στην ορθότητά τους..


 [Σε μορφή pdf]

Last Updated on Wednesday, 23 August 2023 22:06
 
« StartPrev12NextEnd »

Page 1 of 2

Κυριακάτικη βόλτα στην ιστορία του τόπου μας

Κυριακάτικη βόλτα στην ιστορία του τόπου μας

Βρείτε τ απαραίτητα αρχεία για την Κυριακάτικη βόλτα στην τοπική ιστορία !

[Μετάβαση στη σελίδα]

Βρείτε μας εύκολα!

Εντοπισμός διαδρομής για το Γυμνάσιο Πλατανιά

Παιχνίδι Tablet & κινητών

Με σκοπό να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τα θέματα ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ του Δήμου Πλατανιά, δημιουργήσαμε μια εφαρμογή για συσκευές android που καθοδηγεί τους μαθητές σε ένα παιχνίδι "κυνήγι Θησαυρού" 

[Δοκιμάστε την εφαρμογή]

ESPA


feed-image Feed Entries

Νεότερα άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Σύνδεσμοι

Είσοδος στο apps



Powered by Joomla!. Designed by: free Joomla theme cheap web hosting Valid XHTML and CSS.