forex trading logo

  • Το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης
  • Πρώτες βοήθειες με σκίτσα
  • Το δάσος
  • Οι μάχες των Περσικών πολέμων
  • Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Previous Next
Μικροί λογοτέχνες

Οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου με αφορμή τα λογοτεχνικά έργα που διδάσκονται στο μάθημα της ΝΕ Λογοτεχνίας γράφουν τα δικά τους κείμενα, που κυκλοφορούν σε έναν καλαίσθητο τόμο σε επιμέλεια της φιλολόγου Λίλας Τρουλινού. Πρόκειται για διηγήματα, ιστορίες μπονζάι, σελίδες ημερολογίου, ποιήματα, τα οποία πλαισιώνονται από αξιόλογους πίνακες ζωγραφικής ή συνοδεύονται από ζωγραφικά έργα των ιδίων των μαθητών.  2020 ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ PDF Print E-mail
Written by Παπαστάμος Βασίλης   
Saturday, 23 January 2021 13:50
Share

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ
Εδώ και ένα μήνα ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Υποχρεωτικός εγκλεισμός στο σπίτι, κοινωνική απομόνωση, απαγόρευση κυκλοφορίας. Τώρα που ο κορωνοϊός έχει εξελιχθεί σε πανδημία, καραντίνα είναι η λέξη που ακούγεται περισσότερο και ξέρουμε πως έχει μεγάλη ιστορία πίσω της. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της Μαύρης Πανώλης στη Βενετία, τα μέσα του 14ου αιώνα, και προέρχεται από τις «quaranta giorni», τις «σαράντα μέρες» απομόνωσης που επιβάλλονταν στα πληρώματα των πλοίων που έδεναν στο λιμάνι της πόλης, προκειμένου να δούνε αν θα εμφανιστούν τα συμπτώματα της πανούκλας.
Παλιά οι ιοί ταξίδευαν με τα πλοία. Σήμερα, στην εποχή των απεριόριστων ταξιδιών, με τους τουρίστες να κατακλύζουν τις πόλεις-μουσεία, τα σημεία επαφής των ανθρώπων έχουν πολλαπλασιαστεί και μαζί τους και τα σημεία μόλυνσης. Η παγκοσμιοποίηση κατάργησε τις αποστάσεις αλλά και συνέβαλε στην ταχύτατη διάδοση του ύπουλου ιού σε όλον τον κόσμο. Ως τώρα θεωρούσαμε την ελευθερία και το προνόμιο της μετακίνησης δεδομένο. Ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε όλες τις βεβαιότητές μας, τώρα που γύρω μας όλα κινδυνεύουν να σωριαστούν. Τι μπορούμε να κάνουμε;
Σταματήσαμε να συναντούμε άλλους ανθρώπους, να αγκαλιαζόμαστε, να αγγίζουμε ο ένας τον άλλον, να φιλιόμαστε. Μας λείπει η ζεστασιά, η παρουσία του άλλου. Λες και ζούμε έναν εφιάλτη, ένα κακό όνειρο. Τη θέση της φυσικής επαφής έχει πάρει η εικονική επαφή, που όμως σου δίνει τη δυνατότητα να στοχαστείς από απόσταση και με ψυχραιμία τις φιλίες και τις επιλογές σου. Τα σχολεία έχουν κλείσει και έχουν αντικατασταθεί από την τηλεκπαίδευση. Εμείς οι καθηγητές πίσω από τους υπολογιστές μας παλεύουμε να επικοινωνήσουμε με τους μαθητές μας, ενώ στην πρώτη γραμμή μάχονται οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι νοσοκόμοι…
Τι κάνουν αυτές τις μέρες του εγκλεισμού οι μαθητές που φοιτούν στο Γυμνάσιο Πλατανιά; Πώς είναι οι ζωές τους στη μικρή αυτή περιοχή της Κρήτης στον βόρειο άξονα των Χανίων, που τη διασχίζει ο ποταμός Κερίτης και την προστατεύουν τα Λευκά Όρη; Τι κάνουν τα παιδιά που έρχονται στο σχολείο μας από τα γειτονικά χωριά, τον Σταλό, την Αγία Μαρίνα, το Πατελάρι, τις Βρύσες, το Γεράνι, το Κοντομαρί, το Μόδι, τον Πύργο Ψηλονέρου; Ποιες είναι οι ενδόμυχες σκέψεις τους; Τα Ημερολόγια Καραντίνας είναι σελίδες ημερολογίου που έγραψαν 50 μαθητές μου της Α΄ τάξης του Γυμνασίου Πλατανιά, οι οποίες κατατέθηκαν ως εργασία στην Ηλεκτρονική μου Τάξη, στο μάθημα της Νε Γλώσσας, το χρονικό διάστημα από τις 6 έως τις 14 Απριλίου του 2020. Τα παιδιά θέλησαν να αποτυπώσουν τη δική τους εμπειρία από τον εγκλεισμό τις δύσκολες αυτές μέρες. Να εκφράσουν τις σκέψεις, τους φόβους τους, αλλά και τις εντυπώσεις τους από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Τι μας λένε τα ημερολόγιά τους; Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Αυτό μας λένε. Όσο και αν σας φανεί περίεργο, τα παιδιά μας διαθέτουν ωριμότητα. Μας λένε λοιπόν πως αυτός ο εγκλεισμός αποδείχτηκε και χρήσιμος. Μας βοήθησε να ανακαλύψουμε ποιότητες και αξίες που ως τώρα υποτιμούσαμε. Τη θαλπωρή της οικογένειας, την αδελφική αγάπη, τη στοργή των παππούδων και των γιαγιάδων, την τρυφερότητα των κατοικίδιων ζώων, την αδιαπραγμάτευτη αξία της ζωής, τις μικρές χαρές που απολαμβάνουμε, την ομορφιά της φύσης που μας περιβάλλει, το αίσθημα υπευθυνότητας που πρέπει να επιδείξουμε για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε συλλογικά αυτή τη νέα άβολη πραγματικότητα. Την αξία του πραγματικού σχολείου, που βασίζεται στη φυσική σχέση, τον αδιαμεσολάβητο διάλογο και την προσωπική επικοινωνία δασκάλου και μαθητών.
Ας το δούμε όλο αυτό σαν μια δοκιμή αλλά και δοκιμασία, που μας προτρέπει να γίνουμε καλύτεροι για να μπορέσει να συνεχιστεί η ζωή στον πλανήτη.
* Τα Ημερολόγια συνοδεύουν ζωγραφικοί πίνακες του Illya Zomb, που τόσο μας άρεσαν και συχνά αναρτήσαμε στην Κεντρική Σελίδα Επικοινωνίας της Ηλεκτρονικής μας Τάξης, οι οποίοι αποδίδουν τον ανησυχητικό χαρακτήρα των ημερών, συνδυάζοντας ρεαλισμό με γερές δόσεις φαντασίας, καθώς και πολύχρωμες Ποπ-Αρτ συνθέσεις της Mystère Tutle.
Λίλα Τρουλινού, φιλόλογος
Τετάρτη 22 Απριλίου 2020


[Σε μορφή pdf]

Last Updated on Monday, 25 January 2021 14:18
 
2019 ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ PDF Print E-mail
Written by Παπαστάμος Βασίλης   
Saturday, 23 January 2021 13:50
Share

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ
Όλοι οι μαθητές της Α΄ Τάξης, στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Μαθητές Βιβλιόφιλοι και Βιβλιοφάγοι», κατά το σχολικό έτος 2018-19. Υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου τους Λίλας Τρουλινού ανέλαβαν να μελετήσουν από ένα έως έξι λογοτεχνικά βιβλία. Τα δύο πιο δημοφιλή βιβλία ήταν «Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς» της Μαρούλας Κλιάφα και «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε έναν γλάρο να πετάει» του Λουίς Σεπούλβεδα. Οι μαθητές αποτύπωσαν τις εντυπώσεις της αναγνωστικής τους εμπειρίας σε φύλλο εργασίας. Η παρούσα έκδοση περιέχει 9 από αυτές τις αναγνωστικές προτάσεις. Η κάθε βιβλιοπαρουσίαση συμπληρώνεται με ένα ενδεικτικό απόσπασμα από το βιβλίο του/της συγγραφέως. Τα κείμενα πλαισιώνουν φωτογραφίες, ζωγραφιές ή γκράφιτι γνωστών καλλιτεχνών, ανάμεσά τους και μια ζωγραφιά της μαθήτριας Ελίσας Μετάνι. Τα περισσότερα βιβλία που επελέγησαν να παρουσιαστούν είναι εφηβικά μυθιστορήματα.


[Σε μορφή pdf]

Last Updated on Monday, 25 January 2021 14:01
 
2017 Η ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ PDF Print E-mail
Written by Παπαστάμος Βασίλης   
Saturday, 23 January 2021 13:50
Share

Σημείωμα για τη συλλογή “Δεκαπέντε διδακτικά παραμύθια”
Οι μαθητές της Α΄ Τάξης στο μάθημα των Κειμένων της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας διδάχτηκαν το λαϊκό παραμύθι «το πιο γλυκό ψωμί». Ο ήρωας, ένας βασιλιάς που τα έχει όλα και δεν προσπαθεί για τίποτα, παθαίνει μια παράξενη ανορεξία. Ένας σοφός γέροντας έρχεται να τον βοηθήσει και τον συμβουλεύει να φάει «το πιο γλυκό ψωμί». Το ψωμί είναι το βασικό διατροφικό είδος των απλών ανθρώπων. Το κερδίζει κανείς με τη δουλειά και τον μόχθο από την καλλιέργεια της γης. Ο γέροντας λοιπόν θα υποβάλει τον βασιλιά σε μια δοκιμασία: θα δουλέψει σκληρά για τρεις μέρες και θα παρασκευάσει μόνος του το ψωμί του. Στο τέλος της δοκιμασίας θα κερδίσει ξανά την πολυπόθητη όρεξη, δηλαδή η ζωή του θα αποκτήσει χαρά και νόημα. Στο πνεύμα αυτού του αλληγορικού παραμυθιού, οι μαθητές της Α΄τάξης έγραψαν το δικό τους διδακτικό παραμύθι με ήρωες ένα ανώριμο βασιλόπουλο, έναν σοφό γέροντα και ένα νέο κορίτσι, δομώντας τον μύθο πάνω στα μοτίβα πρόβλημασυμβουλή, δοκιμασία-ικανοποίηση. Ο νέος μέσα από τη δοκιμασία του έρωτα θα ωριμάσει, θα ενηλικιωθεί, θα γίνει υπεύθυνος, μυαλωμένος, θα κερδίσει τη γνώση, τη χαρά της ζωής, τη συντροφικότητα, την αγάπη, την ευτυχία. Οι μαθητές εικονογράφησαν οι ίδιοι τα παραμύθια τους. Δεκατρείς όμορφες ζωγραφιές τους συνοδεύουν τα κείμενα.
Λίλα Τρουλινού, φιλόλογος


[Σε μορφή pdf]

Last Updated on Monday, 25 January 2021 13:58
 
2016 ΦΙΛΙΑ ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ PDF Print E-mail
Written by Παπαστάμος Βασίλης   
Saturday, 23 January 2021 13:50
Share

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ
Τα ποιήματα της συλλογής «Φιλία απρόσμενη» γράφτηκαν από τη Μάγδα Αδαμίδη, μαθήτρια της Β΄ τάξης του Γυμνασίου Πλατανιά. Είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή. Την επιμέλεια των ποιημάτων καθώς και την εικαστική φροντίδα της έκδοσης είχε η φιλόλογος Λίλα Τρουλινού.


[Σε μορφή pdf]

Last Updated on Monday, 25 January 2021 13:55
 
2015 ΜΙΚΡΟΙ ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ PDF Print E-mail
Written by Παπαστάμος Βασίλης   
Saturday, 23 January 2021 13:50
Share

Σημείωμα για τη συλλογή ποιημάτων “Μικροί βιοπαλαιστές”
Μικροί βιοπαλαιστές σε τρυφερή ηλικία. Ορφάνια, φτώχεια, πόλεμοι, εγκατάλειψη, εκμετάλλευση. Οικονομικοί μετανάστες, ορφανά των νέων πολέμων. Τα αδικημένα παιδιά της ζωής, ο μικρός Βάνκας, το ξανθό παιδί, το παιδί με τα σπίρτα. Το πρώτο, διήγημα του Άντον Τσέχωφ, το δεύτερο και το τρίτο, ποιήματα του Τέλλου Άγρα και του Νικηφόρου Βρεττάκου, αντίστοιχα, που διδαχτήκαμε φέτος στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας από την καθηγήτρια Λίλα Τρουλινού. Θελήσαμε κι εμείς να καταγράψουμε με τα δικά μας ποίηματα τη σκληρότητα της κοινωνίας και την ανάγκη των φτωχών παιδιών για αγάπη και φροντίδα. Και να θυμήσουμε ότι όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη ζωή, στη μόρφωση, στη θαλπωρή, στο παιχνίδι, στη στέγη, στην τροφή και στη χαρά. Τα ποιήματα τα συνοδεύουν φωτογραφίες και ζωγραφικά έργα σημαντικών καλλιτεχνών των τελευταίων τριών αιώνων.


[Σε μορφή pdf]

Last Updated on Monday, 25 January 2021 13:52
 
2015 ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ PDF Print E-mail
Written by Παπαστάμος Βασίλης   
Saturday, 23 January 2021 13:50
Share

Σημείωμα για τη συλλογή “Δεκαπέντε οικολογικά διηγήματα”
Συνδυάζοντας τη μελέτη της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας με τη μελέτη του Περιβάλλοντος, οι μαθητές της Α΄ Τάξης έγραψαν διηγήματα με οικολογικό μήνυμα, σε μια εποχή που το περιβάλλον απειλείται άμεσα. Σε αυτήν τη συλλογή παρουσιάζονται δεκαπέντε διηγήματα φυσιολατρικής θεματολογίας, όπου οι μαθητές μπαίνουν στην περιπέτεια της λογοτεχνίας μέσα από το μονοπάτι της οικολογικής ευαισθητοποίησης. Πρωταγωνιστές είναι ζώα του δάσους και της θάλασσας, που δίνουν μια μάχη, μερικές φορές μάταιη, για να συνεχίσουν την ύπαρξή τους. Εμείς ακολουθούμε τα χνάρια τους στη καμένη γη, το βασανιστικό ταξίδι τους στη ζωή, ακούμε τις δραματικές τους εκκλήσεις για αλλαγή στάσης του ανθρώπου απέναντι στη φύση. Και πιστεύουμε ότι τα παιδιά, οι μαθητές μας, που σήμερα έχουν δημιουργήσει με τις ιστορίες τους ισχυρές εικόνες, ικανές να μας συγκινήσουν και να μας ταρακουνήσουν, αύριο θα γίνουν οι φορείς ενός οικολογικού πολιτισμού που θα σέβεται τη φύση και τον άνθρωπο.
Λίλα Τρουλινού, φιλόλογος


[Σε μορφή pdf]

Last Updated on Monday, 25 January 2021 13:48
 
2014 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΛΑΡΟΠΟΥΛΑΣ ΠΟΥ ΜΟΛΥΝΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΚΥΜΑ PDF Print E-mail
Written by Παπαστάμος Βασίλης   
Saturday, 23 January 2021 13:50
Share

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ
Οι μαθητές της Α΄ Τάξης στο μάθημα των Κειμένων της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας διδάσκονται ένα απόσπασμα από το μυθιστόρημα του Χιλιανού συγγραφέα Λουίς Σεπούλβεδα, «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει». Στο απόσπασμα του σχολικού βιβλίου που έχει τον τίτλο «Το μαύρο κύμα», η γλαροπούλα Κενγκά, που πετάει με το σμήνος της, παρασύρεται από ένα τεράστιο μαύρο κύμα και εγκλωβίζεται στην πετρελαιοκηλίδα. Μετά από πολλές προσπάθειες καταφέρνει να ξεφύγει από το παχύρρευστο υγρό και να σωθεί. Με αφορμή το «Μαύρο Κύμα» οι μαθητές της Α΄ Τάξης έγραψαν το δικό τους διήγημα, τη δική τους ιστορία της γλαροπούλας που μολύνθηκε από το μαύρο κύμα. Σε αυτή τη συλλογή παρουσιάζονται δεκαπέντε διηγήματα των μαθητών με ισχυρό οικολογικό μήνυμα.
Λίλα Τρουλινού, φιλόλογος


[Σε μορφή pdf]

Last Updated on Monday, 25 January 2021 13:45
 
2013 Αφιέρωμα στο "παλιό σχολείο" PDF Print E-mail
Written by Παπαστάμος Βασίλης   
Saturday, 23 January 2021 13:50
Share

Οι μαθητές του τμήματος Α1, με αφορμή τη Νέα Παιδαγωγική του Νίκου Καζαντζάκη, που διδαχτήκαμε στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα πράγματα για το παλιό σχολείο και τις αυταρχικές του μεθόδους. Έτσι, πήραμε συνεντεύξεις από τους παππούδες και τους γονείς μας, ακούσαμε τις εμπειρίες και τις αναμνήσεις τους από την εποχή που τα Δημοτικά Σχολεία ήταν πέτρινα, τα θρανία ξύλινα και οι δάσκαλοι κρατούσανε βίτσα στο χέρι. Ξεφυλλίσαμε μαζί τους τα σκονισμένα άλμπουμ με τις παλιές φωτογραφίες, όπου οι μαθήτριες φορούσαν μπλε ποδιά και άσπρο γιακά, και τα αγόρια ήταν κουρεμένα γουλί. Στο μάθημα της Πληροφορικής, υπό την επίβλεψη του καθηγητή μας κυρίου Βασίλη Παπαστάμου, ψάξαμε στο Διαδίκτυο για το παλιό σχολείο και βρήκαμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες και αρκετές ασπρόμαυρες φωτογραφίες, αντιπροσωπευτικές εκείνης της εποχής που έχει πια χαθεί. Στοχεύαμε να ολοκληρώσουμε τη Διαθεματική μας Εργασία με μία επίσκεψη στο Μουσείο Μαθητικής Ζωής Χανίων, το οποίο στεγάζεται στο παλαιό Δημοτικό σχολείο Νεροκούρου για να γνωρίσουμε καλύτερα το εκπαιδευτικό και σχολικό παρελθόν σε όλες τις περιόδους της τοπικής και γενικότερα της Κρητικής ιστορίας. Δυστυχώς, το Μουσείο είναι κλειστό και η ιστοσελίδα του στο Διαδίκτυο δεν υφίσταται πλέον…


[Σε μορφή pdf]

Last Updated on Monday, 25 January 2021 13:45
 
2012 ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ και ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ PDF Print E-mail
Written by Παπαστάμος Βασίλης   
Saturday, 23 January 2021 13:50
Share

ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ και ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ, ΤΜΗΜΑ: Α2
Συντονίστρια: Ευαγγελία Τρουλινού, φιλόλογος
Μετάφραση στα Αγγλικά : Καράγιωργα Ελένη, Αγγλικής φιλολογίας
Η εργασία στηρίχθηκε στο κείμενο της Λ. Ψαραύτη «Ο Κωσταντής», που μιλά για τον μικρό Κωνσταντή, ένα Αλβανάκι, παιδί των φαναριών, που βρίσκει αγάπη και θαλπωρή κοντά σε μια μοναχική γυναίκα τη μέρα του Μεγάλου Σαββάτου.
Θεματικά κέντρα της εργασίας:
 παιδική εργασία και παιδιά των φαναριών
 οι οικονομικοί μετανάστες και τα προβλήματά τους


[Σε μορφή pdf]

Last Updated on Monday, 25 January 2021 13:14
 


Κυριακάτικη βόλτα στην ιστορία του τόπου μας

Κυριακάτικη βόλτα στην ιστορία του τόπου μας

Βρείτε τ απαραίτητα αρχεία για την Κυριακάτικη βόλτα στην τοπική ιστορία !

[Μετάβαση στη σελίδα]

Βρείτε μας εύκολα!

Εντοπισμός διαδρομής για το Γυμνάσιο Πλατανιά

Παιχνίδι Tablet & κινητών

Με σκοπό να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τα θέματα ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ του Δήμου Πλατανιά, δημιουργήσαμε μια εφαρμογή για συσκευές android που καθοδηγεί τους μαθητές σε ένα παιχνίδι "κυνήγι Θησαυρού" 

[Δοκιμάστε την εφαρμογή]

ESPA


feed-image Feed Entries

Νεότερα άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Σύνδεσμοι

Είσοδος στο appsPowered by Joomla!. Designed by: free Joomla theme cheap web hosting Valid XHTML and CSS.