forex trading logo

  • Το δάσος
  • Οι μάχες των Περσικών πολέμων
  • Το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης
  • Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
  • Πρώτες βοήθειες με σκίτσα
Previous Next
Διεύθυνση
Άρθρα - κείμενα - ειδήσεις που αφορούν την ομάδα διεύθυνσης του σχολείου

35 χρόνια Γυμνάσιο Πλατανιά PDF Print E-mail
Διεύθυνση
Written by Παπαστάμος Βασίλης   
Sunday, 02 May 2021 08:11
Share

Άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επετειακό τέυχος (αρ. 150) της τοπικής εφημερίδας "Η φωνή του Πλατανιά"


35 χρόνια Γυμνάσιο Πλατανιά φέτος (ΦΕΚ Ίδρυσης 115/31-5-1985) και είναι μεγάλη χαρά και τιμή  που ο Τιμολέων με αφορμή την επέτειο αυτή μου ζήτησε να κάνω μία ανασκόπηση και μία παρουσίαση του γυμνασίου για όλα αυτά τα χρόνια.

Ήρθα στο γυμνάσιο του Πλατανιά το Σεπτέμβριο του 1996. σε ένα καινούργιο κτίριο που μόλις πριν 5 χρόνια είχε κατασκευαστεί. Εδώ συνάντησα και γνώρισα τον εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής Αντώνη  Κυτράκη (πρώην Βαλκανιονίκη στο Στίβο) που ήταν ο  εκπαιδευτικός που 10 χρόνια πριν, είχε σκεφτεί και είχε παλέψει, με την τοπική κοινωνία του Πλατανιά στο πλευρό του, τη δημιουργία του γυμνασίου.  Το γυμνάσιο, αμέσως μετά την ίδρυση του, στεγάστηκε για δύο χρόνια στο κτίριο του δημοτικού σχολείου, με τους δασκάλους να δέχονται να λειτουργήσουν σε πρωινή και απογευματινή ζώνη. Για τις ανάγκες στέγασης του γυμνασίου έγινε επέκταση του κτηρίου του κοινοτικού γραφείου (Με πόρους που διέθεσε η τοπική κοινωνία του Πλατανιά) και το γυμνάσιο μετακόμισε εκεί στα 1988. Ταυτόχρονα ξεκίνησαν και οι εργασίες ανέγερσης του νέου κτιρίου σε οικόπεδο που δώρισε η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου Πλατανιά και που ολοκληρώθηκαν το 1991 .

Από την πρώτη μέρα που ήρθα στο γυμνάσιο συνάντησα ανθρώπους που είχαν πάθος με αυτό που έκαναν. Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι μαθήτριες, αλλά και οι γονείς μέσα από το συλλογικό τους όργανο, φαίνονταν και ήταν πεπεισμένοι για την αξία της εκπαίδευσης. Όλοι συνομολογούσαν με ένα τρόπο φανερό ή σιωπηλό την αναγνώριση του άυλου κεφαλαίου που αποτελούσε το γυμνάσιο για το μέλλον του τόπου.

Εκείνο τον πρώτο καιρό, το γυμνάσιο πρόσφερε στα παιδιά της ευρύτερης περιοχής του Πλατανιά την τυπική γυμνασιακή εκπαίδευση.  Με την πάροδο των χρόνων αξιοποίησε - ή και δημιούργησε - κάθε ευκαιρία που του δόθηκε έτσι ώστε να εξελιχθεί σε ένα φάρο εκπαίδευσης για το δήμο Πλατανιά και όχι μόνο.  

Αρχικά εργαστήκαμε με την ανάπτυξη των μέσων και των εργαλείων που είχαμε στη διάθεσή μας. Ο τεχνολογικός εξοπλισμός του γυμνασίου σήμερα είναι κατά γενική ομολογία ο καλύτερος που υπάρχει (συγκρινόμενος τουλάχιστον με τα σχολεία του Νομού Χανίων). Επιπλέων προσπαθήσαμε την ανάπτυξη και παρουσίαση καινοτόμων δράσεων και εκπαιδευτικών πρακτικών που καθιέρωσαν το Γυμνάσιο Πλατανιά στον εκπαιδευτικό κόσμο της χώρας ως ένα σχολείο που επενδύει στην καινοτομία και αναδεικνύει ταλέντα και δεξιότητες των μαθητών του. Το σχολείο βραβεύτηκε πολλές φορές για τις εκπαιδευτικές δράσεις που παρουσίασε, ενώ συμμετείχε πάντα στην αιχμή των κεντρικών εκπαιδευτικών δράσεων (Δίκτυο σχολικής καινοτομίας, Δίκτυο εθελοντισμού “Νοιάζομαι και δρώ”, περιβαλλοντικά δίκτυα κλπ) Κάθε χρόνο δε οι εκπαιδευτικοί του σχολείου προσφέρουν εθελοντικά στους μαθητές πολυποίκιλα εργαστήρια δεξιοτήτων. Θεατρική ομάδα, χορωδία, ρομποτική, φωτογραφία, περιβαλλοντική εκπαίδευση, λέσχη φιλαναγνωσίας, προγραμματισμός συσκευών Android, ομάδα χορού είναι ένα δείγμα από όσα έχουν τρέξει και τρέχουν στο Γυμνάσιο.  

Τα τελευταία χρόνια εργαζόμαστε στο Ευρωπαϊκό άνοιγμα του σχολείου στα προγράμματα Erasmus+  Έχει ολοκληρωθεί ένα πρόγραμμα ενώ τρία ακόμα είναι σε εξέλιξη. Δυστυχώς οι εξελίξεις με τον Covid-19 πάγωσαν για λίγο αυτές τις προσπάθειες. 

Εδώ και πολλά χρόνια (και ήμασταν οι πρώτοι στο νομό Χανίων πίσω στο 2007) για τους μαθητές του γυμνασίου έχουμε εξασφαλίσει εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής και τμήματα ένταξης για τη στήριξη της μάθησης στα παιδιά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες. 

Λειτουργεί - μετά το πέρας των πρωινών μαθημάτων - κέντρο ενισχυτικής διδασκαλίας για τα παιδιά που θα θέλανε φροντιστήριο (δωρεάν) για να ενισχύσουν τη γνώση της πρωινής ζώνης διδασκαλίας. 

Από την αρχή σχεδόν της λειτουργίας του το Γυμνάσιο, αποδέχτηκε τη δωρεά της βιβλιοθήκης του συλλόγου κυριών Πλατανιά και δημιούργησε μία δανειστική βιβλιοθήκη για τους μαθητές αλλά και τους δημότες του Πλατανιά, την οποία εμπλουτίζει χρόνο με το χρόνο, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει πάνω από 3000 τίτλους βιβλίων στη διάθεσή του καθενός, αλλά και να μπορεί να υλοποιηθεί ο στόχος που θέσαμε κάθε παιδί που θα τελειώνει το Γυμνάσιο να έχει διαβάσει τουλάχιστον ένα λογοτεχνικό βιβλίο. Μέσα από τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης του σχολείου, ξεπήδησε και η πρόσφατη καινοτομία του σχολείου. Ο Εκδοτικός οίκος του Γυμνασίου Πλατανιά παρουσιάζει κάθε χρόνο σειρά διαφορετικών εκδόσεων που τυπώνονται και μοιράζονται δωρεάν στους μαθητές. Με αυτό τον τρόπο κάθε μαθητής και μαθήτρια  θα δεί και θα έχει στο αρχείο του, τουλάχιστον μία εργασία του, τυπωμένη σε συλλογικό τόμο. Όταν μας ζητήθηκε η συνδρομή, στην ίδρυση παραρτήματος του Ανοικτού Πανεπιστημίου στον Πλατανιά, το Γυμνάσιο πρόσφερε τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τον τεχνολογικό εξοπλισμό του, αλλά και την ανθρώπινη βοήθεια και τεχνογνωσία που κατείχε για να πετύχει το εγχείρημα. Για τρία χρόνια κάθε Σαββατοκύριακο στο Γυμνάσιο λειτουργούσε ως περιφερειακή του Πύλη του Ανοιχτού Πανεπιστημίου (και θα συνέχιζε μέχρι σήμερα αν η τότε νέα πρυτανεία του Ανοικτού Πανεπιστημίου δεν αποφάσιζε  μία ριζική αναδιάρθρωση στο μοντέλο που χρησιμοποιούσε.)

Στα 2015 στο Δήμο Πλατανιά αποφασίστηκε η ίδρυση Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου. Το Γυμνάσιο Πλατανιά ήταν και πάλι εκείνο που πρόσφερε τις κτιριακές του εγκαταστάσεις για ένα θεσμό  επαγγελματικής εκπαίδευσης ενηλίκων  πού  που οι δημότες αγκάλιασαν από την πρώτη χρονιά λειτουργίας. Σήμερα το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά λειτουργεί με έδρα το Γυμνάσιο Πλατανιά και 400 ενήλικες μαθητές κάθε χρόνο.

Όσα χρόνια ο Δήμος Πλατανιά προσφέρει προγράμματα επιμόρφωσης ενηλίκων το Γυμνάσιο Πλατανιά παρέχει χώρους και εργαστήρια για την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών. Ταυτόχρονα και για πολλά χρόνια το σχολείο ήταν Κέντρο επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών στις Νέες τεχνολογίες.

Στο Γυμνάσιο Πλατανιά πέρα από τα παραπάνω προσπαθούμε συστηματικά να θέσουμε στο κέντρο της μελέτης των μαθητών και μαθητριών μας την τοπική κοινωνία αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία γνώσης που αυτή προσφέρει και επιστρέφοντας πίσω σε εκείνη ότι προϊόν η μελέτη αυτή παράγει. Σε αυτό το πλαίσιο διερευνήσαμε την τοπική ιστορία μέσα από συνεντεύξεις των παππούδων και των γιαγιάδων των παιδιών αλλά και μέσα από ιστορική έρευνα για τα ονόματα των πεσόντων που αναγράφονται στο μνημείο στην Παναγία , υιοθετήσαμε με την ομάδα εθελοντών του σχολείου το καταφύγιο-μουσείο δευτέρου παγκοσμίου πολέμου (μάλιστα δημιουργήσαμε το video που προβάλλεται στους επισκέπτες) μελετήσαμε τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, το πάρκο των Δρακιανών, τον Ιάρδανο ποταμό, και συμμετέχουμε σε όποια δράση μας καλεί ο πολιτιστικός- αναπτυξιακός σύλλογος Πλατανιά.

Σήμερα έχουμε 261 μαθητές και μαθήτριες σε 12 τμήματα  και σε πλήρη ανάπτυξη 30 εκπαιδευτικούς για την γενική γυμνασιακή παιδεία, 5 εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής, 5 Εκπαιδευτικούς Ενισχυτικής διδασκαλίας μία ψυχολόγο και μια κοινωνική λειτουργό.

Ο Δήμος Πλατανιά επιχειρεί τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη κτιριακή συντήρηση. Το πρώτο στάδιο ολοκληρώθηκε στο διάστημα Αύγουστος 2019 - Δεκέμβριος 2019 αναγκάζοντας το γυμνάσιο να μετακομίσει στον Ταυρωνίτη, ενώ τις εργασίες του δεύτερου σταδίου τις αναμένουμε το καλοκαίρι του 2021 με την ελπίδα πως θα ολοκληρωθούν μέχρι το άνοιγμα των σχολείων.

2021 Παπαστάμος Βασίλης
Διευθυντής
Γυμνασίου Πλατανιά Χανίων

Last Updated on Monday, 03 May 2021 13:39
 
"Μένουμε σπίτι" Ψυχολογική υποστήριξη PDF Print E-mail
Διεύθυνση
Written by Παπαστάμος Βασίλης   
Thursday, 26 March 2020 21:22
Share

Για όσους μαθητές / μαθήτριες ή γονείς του Γυμνασίου Πλατανιά χρειασθεί η βοήθεια της ψυχολόγου και της κοινωνικής λειτουργού του σχολείου, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί τους στη διεύθυνση This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it  


 
"Μένουμε σπίτι" και μαθαίνουμε από το σχολείο!! PDF Print E-mail
Διεύθυνση
Written by Παπαστάμος Βασίλης   
Thursday, 26 March 2020 20:58
Share

Αγαπητοί μαθητές και αγαπητές μαθήτριες.
Ελπίζω να περνάτε ευχάριστα στο σπίτι και να προσέχετε όσα σας λένε ότι πρέπει να κάνετε...
Οι καθηγητές του σχολείου ετοιμάζονται να αρχίσουν τη δημιουργία εξ αποστάσεως μαθημάτων έτσι ώστε να μπορέσετε να μείνετε σε επαφή με όλα όσα μάθατε αυτό το χρόνο αλλά και γιατί όχι, να εμβαθύνετε τις γνώσεις σας σε αυτά.
Για να λειτουργήσει η διαδικασία ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΘΕΊ οι μαθητές να ενεργοποιήσουν τους σχολικούς τους λογαριασμούς (τύπου std28.201 This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ).
Όσοι συναντήσετε πρόβλημα ή δε θυμάστε τους κωδικούς σας στείλτε e-mail στο This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it και θα σας δοθεί λύση.

Να είστε πάντα υγιείς και χαρούμενοι !
Ο Διευθυντής

Παπαστάμος Βασίλης

Last Updated on Thursday, 26 March 2020 21:22
 
Δραστηριότητες Ομάδων στο Γυμνάσιο Πλατανιά PDF Print E-mail
Διεύθυνση
Written by Παπαστάμος Βασίλης   
Monday, 27 October 2014 12:40
Share

Σας ενημερώνουμε ότι κατατέθηκαν οι δραστηριότητες πέραν του σχολικού ωραρίου, των ομάδων που θα λειτουργήσουν φέτος στο Γυμνάσιο Πλκατανιά.

Περιμένουμε την δήλωση συμμετοχής σε αυτές έως την Πέμπτη 30/10/2014 υπογεγραμμένη από τον/την μαθητή/ μαθήτρια αλλά και από τον γονέα.

[ Αναλυτικά οι δραστηριότητες και η δήλωση προτίμησης


 
Κανονισμός βαθμολόγησης πρωταθλήματος τμημάτων (2014-2015) PDF Print E-mail
Διεύθυνση
Written by Παπαστάμος Βασίλης   
Sunday, 26 October 2014 00:08
Share

Κανονισμός βαθμολόγησης πρωταθλήματος τμημάτων

1. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα – και χωρίς να υπάρχει προειδοποίηση – εξωτερικός παρατηρητής θα περιδιαβαίνει τις σχολικές αίθουσες και θα τις βαθμολογεί  ανάλογα με το πόσο είναι κοντά σ’ αυτό που ορίζουμε «Όμορφη τάξη» [Μέγιστος αριθμός πόντων 100 ανά έλεγχο].

2. Εσωτερικά πρωταθλήματα : Θα διοργανωθούν εσωτερικά αθλητικά πρωταθλήματα. Κάθε αθλητής που θα συμμετέχει με ομάδα, σε ένα πρωτάθλημα θα παίρνει 20 πόντους. Οι νικητές μαθητές του πρωταθλήματος θα πάρουν 40 πόντους ο καθ΄ ένας και οι δευτεραθλητές 30 πόντους.

3. Για κάθε δραστηριότητα του σχολείου (Μαθήματα, εκδρομές, εκδηλώσεις, προγράμματα, και οτιδήποτε άλλο) οι μαθητές μπορούν να δημιουργούν εργασίες (500 λέξεων) και να τις παραδίδουν στον διευθυντή. Κάθε εργασία που θα παραδοθεί θα δώσει στο τμήμα 50 πόντους. Η εργασία που θα επιλεχθεί για το blog του σχολείου θα δώσει 100 πόντους και εκείνη που θα επιλεγεί για το έντυπο περιοδικό του σχολείου θα δώσει 150 πόντους στο τμήμα του μαθητή.

4. Η συμμετοχή των μαθητών στις ομάδες δραστηριοτήτων θεωρούμε πως είναι πολύ σημαντική. Κάθε μαθητής που θα συμμετέχει σε ομάδες θα δίνει και 50 πόντους στο τμήμα του (Φυσικά και αν η δραστηριότητα της ομάδας οδηγήσει σε εργασίες που πριμοδοτούνται σε άλλα άρθρα του κανονισμού, θα υπάρχει επιπλέον βαθμολόγηση για το τμήμα)

5. Από καιρό εις καιρό προκηρύσσονται διαγωνισμοί. Οι διαγωνισμοί θα ανακοινώνονται στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου και αν κάποιος μαθητής συμμετέχει και παραδώσει εργασία θα πάρει το τμήμα του 50 πόντους. Αν αποφασισθεί να σταλεί η εργασία θα πάρει 100 πόντους. Τέλος αν βραβευθεί θα δώσει μεγάλη τιμή σε όλο το σχολείο αλλά και 300 πόντους στο τμήμα.

6. Ο Μέσος όρος των βαθμολογιών των μαθητών ενός τμήματος σε κάθε τρίμηνο θα πολλαπλασιασθεί επί δέκα και θα προστίθεται στη γενική βαθμολογία του τμήματος.

7. Σε διάφορες δραστηριότητες – παιχνίδια που διοργανώνει το Γυμνάσιο και συμμετέχει όλο το σχολείο δίδουν 20 πόντους σε κάθε συμμετοχή και επιπλέον 40 πόντους στους νικητές (πχ. Κυνήγι  χαμένου θησαυρού)

8. Οι τιμωρίες κοστίζουν…. 20 πόντοι θα αφαιρούνται από το τμήμα για κάθε ωριαία απομάκρυνση μαθητή από την τάξη και 100 για κάθε ημερήσια!

Η βαθμολογία θα συγκεντρώνεται και θα ανακοινώνεται από τον Διευθυντή.

Οι τελικοί νικητές θα κερδίσουν μια εκδρομή στη Λιμνούπολη!


 
« StartPrev12NextEnd »

Page 1 of 2

Κυριακάτικη βόλτα στην ιστορία του τόπου μας

Κυριακάτικη βόλτα στην ιστορία του τόπου μας

Βρείτε τ απαραίτητα αρχεία για την Κυριακάτικη βόλτα στην τοπική ιστορία !

[Μετάβαση στη σελίδα]

Βρείτε μας εύκολα!

Εντοπισμός διαδρομής για το Γυμνάσιο Πλατανιά

Παιχνίδι Tablet & κινητών

Με σκοπό να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τα θέματα ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ του Δήμου Πλατανιά, δημιουργήσαμε μια εφαρμογή για συσκευές android που καθοδηγεί τους μαθητές σε ένα παιχνίδι "κυνήγι Θησαυρού" 

[Δοκιμάστε την εφαρμογή]

ESPA


feed-image Feed Entries

Νεότερα άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Σύνδεσμοι

Είσοδος στο appsPowered by Joomla!. Designed by: free Joomla theme cheap web hosting Valid XHTML and CSS.