forex trading logo

  • Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
  • Οι μάχες των Περσικών πολέμων
  • Το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης
  • Το δάσος
  • Πρώτες βοήθειες με σκίτσα
Previous Next
Τοπική Ιστορία - Συνέντευξη για την κατοχή PDF Print E-mail
Written by Παπαστάμος Βασίλης   
Thursday, 21 May 2015 00:55
Share

Η ιστορία του Αντώνη Φραντζεσκάκη

Οι μαθητές : Γιάγκος Μαράκης, Λευτέρης Παγωνάκης, Δερμιτζάκη Όλγα

Υπ. Εκπαιδευτικός : Παπαστάμος Βασίλης

Γυμνάσιο Πλατανιά 2015

Η ιστορία του Αντώνη Φρατζεσκάκη έφτασε σε μας, μετά από συζήτηση με τον Κο Τάσσο Ντουρουντάκη. Ο Αντώνης Φραντζεσκάκης το 1941 ήταν 17 χρονών. Κατά την πτώση των Γερμανών Αλεξιπτωτιστών, διαπληκτίστηκε με ένα Γερμανό αξιωματικό. Τις επόμενες μέρες και αφού οι Γερμανοί εγκαταστάθηκαν στην Κρήτη, έκαναν εφόδους και τον αναζητούσαν. Ο Γερμανός Αξιωματικός εντόπισε μια φωτογραφία του Αντώνη και με αυτήν ανά χείρας τον έψαξε παντού. Στο χωριό του Αντώνη, το Γεράνι, συνομίλησε με τον πατέρα του, τον οποίο και συνέλαβε στέλνοντας μήνυμα στον Αντώνη ότι του δίνει τρεις μέρες για να παραδοθεί. Ο Αντώνης  παραδόθηκε και εκτελέσθηκε στοπ Κοντομαρί μαζί με άλλους 22, στις 2 Ιουνίου 1941. Πολλοί λένε πως «το Γεράνι δεν το πειράξανε οι Γερμανοί» και είναι αιτία ο Αντώνης που παραδόθηκε .

Σε πέντε φωτογραφίες από το ιστορικό φίλμ της εκτέλεσης εικονίζεται ο 17χρονος Αντώνης Φραντεσκάκης σύμφωνα με τη μαρτυρία της Κας Δερμιτζάκη, κόρης του κου Σταμάτη Φρατζεσκάκη (αδερφού του Αντώνη – δεν δείξαμε τις φωτογραφίες στον 85χρονο αδερφό του Αντώνη, για να αποφύγουμε την έντονη συγκίνησή του). Η εικόνα του Αντώνη ταιριάζει με όσα μας είπε ο Κος Σταμάτης. Είναι ταλαιπωρημένος, μιας και είναι ο μόνος που τον φέρανε από φυλακή, εκείνος γνωρίζει τι θα γίνει στη συνέχεια και είναι θλιμμένος σε αντίθεση με τους υπόλοιπους.

Από τη συζήτηση με τον Κο Σταμάτη πέρα από την ιστορία του Αντώνη Φραντζεσκάκη αναδείχθηκαν αρκετές άλλες πληροφορίες για την Κρήτη της εποχής εκείνης. Τα θύματα από νάρκες ακόμα και μετά την απελευθέρωση, η αγγαρεία, ο φόβος, το κρυφό ραδιόφωνο, η πείνα, τα χόρτα που τρώγανε για να καταπολεμήσουν την πείνα  αλλά και το έθιμο του πασχαλινού καλιτσουνιού.

Ο Κύριος Σταμάτης Φρατζεσκάκης, αδερφός του Αντώνη Φραντζεσκάκη είναι σήμερα 85 χρονών, ζει με τη σύζυγο του στο Πάνω Γεράνι όπου και πήγαμε και συζητήσαμε.

[Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη]


Last Updated on Thursday, 21 May 2015 01:12
 

Κυριακάτικη βόλτα στην ιστορία του τόπου μας

Κυριακάτικη βόλτα στην ιστορία του τόπου μας

Βρείτε τ απαραίτητα αρχεία για την Κυριακάτικη βόλτα στην τοπική ιστορία !

[Μετάβαση στη σελίδα]

Βρείτε μας εύκολα!

Εντοπισμός διαδρομής για το Γυμνάσιο Πλατανιά

Παιχνίδι Tablet & κινητών

Με σκοπό να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τα θέματα ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ του Δήμου Πλατανιά, δημιουργήσαμε μια εφαρμογή για συσκευές android που καθοδηγεί τους μαθητές σε ένα παιχνίδι "κυνήγι Θησαυρού" 

[Δοκιμάστε την εφαρμογή]

ESPA



Νεότερα άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Σύνδεσμοι

Είσοδος στο apps



Powered by Joomla!. Designed by: free Joomla theme cheap web hosting Valid XHTML and CSS.