forex trading logo

  • Το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης
  • Οι μάχες των Περσικών πολέμων
  • Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
  • Πρώτες βοήθειες με σκίτσα
  • Το δάσος
Previous Next
Alexandria Book Library

Back to top > 2. Λογοτεχνία > Ελληνική λογοτεχνία

Κακοκαιρία 3. Δύσκολα χρόνια
ΕΛ110 [390]
PDF Print
Book cover Κακοκαιρία 3. Δύσκολα χρόνια
Pages: 222
Library: Βιβλιοθήκη Γυμνασίου Πλατανιά
Location name: Κεντρική Βιβλιοθήκη Γυμνασίου
Year: 1981
Visits: 4032
User rating:  / 0
PoorBest 
Review
Written by Valia

Η τριλογία διηγημάτων από τον Κωστή Χιωτάκη (γιατρό και πολιτικό στα Χανιά).

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ –  1. ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ  (1978) 2. ΑΝΗΦΟΡΑ (1979)  3. ΔΥΣΚΟΛΑ ΧΡΟΝΙΑ (1981) 

Παρακάτω η περίληψη των τριών βιβλίων γραμμένη από τη μαθήτρια Μάγδας Αδαμίδη στα πλαίσια της συλλογικής εργασίας "Αφιέρωμα στο λογοτεχνικό έργο του Κωστή Χιωτάκη" 

Περίληψη

Ο Αλέκος Αλεξιάδης, ένας ΕΛΑΣίτης τριάντα ετών, είναι ένας από τους πολλούς κυνηγημένους αριστερούς του εμφυλίου πολέμου. Όταν τον πιάνουν οι αρχές, του ζητούν να υπογράψει δήλωση μετάνοιας, ώστε να απαρνηθεί την ιδεολογία του και  να τον αφήσουν ελεύθερο, εκείνος αρνείται. Η χαρακτηριστική επιμονή του, τον οδηγεί μετά από μια σειρά αποτρόπαιων πράξεων, στη Μακρόνησο, όπου μαζί με άλλους αντάρτες, υπόκειται πολλά βασανιστήρια που είχαν σκοπό να τους λυγίσουν. Ο αμετανόητος όμως Αλέκος, καταλήγει στο στρατοδικείο και ύστερα στη φυλακή, αφού καταδικάζεται «τρις εις θάνατον».  Με την ψυχολογική στήριξη της μητέρας και των συντρόφων του στη φυλακή, και χάρη στον θείο του, τον Σαραφίδη, που είχε μέσα σε όλα τα υπουργεία, κατάφερε να τα βγάλει πέρα και να σωθεί, γλιτώνοντας την εκτέλεση. Στο τέλος του βιβλίου, τον συναντάμε φυλακισμένο, να συλλογίζεται τη ζωή του στην ελευθερία, και τον γυρισμό του στο χωριό, μόλις αποφυλακιζόταν. 

      Η θανατική ποινή του Αλέκου μετατρέπεται σε ισόβια. Μεσολαβεί ο Σαραφίδης, ο θείος του Αλέκου, φίλος υπουργού και εργοστασιάρχης. Πρέπει όμως ο Αλέκος να κάνει «δήλωση μετανοίας» την οποία αρνείται. Έτσι, εξορίζεται στον Άη Στράτη. Παρέες-παρέες οι εξόριστοι τα λένε μεταξύ τους. Ο Αλέκος θυμάται την εξαίρεσή του από την ομάδα των μελλοθανάτων και πικραίνεται. Ακολουθεί η μεταγωγή του στον Πειραιά. Ο εμφύλιος πόλεμος έχει τελειώσει, μα η δημοκρατικοποίηση του τόπου αργεί. Περνάει από στρατοδικείο και τον ξαναπηγαίνουν στον Άη-Στράτη. Φεύγει με άδεια μετά από μεσολάβηση του θείου του. Στο εργοστάσιο υποδηματοποιίας του θείου του βοηθά τους απεργούς εργάτες. Στο δικαίωμα της απεργίας απαντά το κράτος με τη βία. Τον κατηγορούν για οργάνωση της απεργίας και τον οδηγούν στο κρατητήριο. Τελικά τον αφήνουν ελεύθερο. Ο θείος του τού προτείνει να εργαστεί στο εργοστάσιό του και ο Αλέκος αναλαμβάνει τα δίκαια αιτήματα των εργατών. Μαζί με την αρραβωνιαστικιά του Κλειώ οργανώνουν μεγάλη απεργία, στην οποία συμμετέχουν πολλά σωματεία. Μεγάλες δυνάμεις αστυνομικών διαλύουν την απεργία. 

     Η Ρίτα, η φίλη του Σαραφίδη θαυμάζει τον Αλέκο. Παντρεύεται την Κλειώ και μετακομίζουν στην Κουρουπιά, την πατρίδα του. Εκεί αναλαμβάνει ο Αλέκος να βοηθήσει το εργατικό σωματείο. Στο μεταξουργείο του Χρύσανθου έχει φωλιάσει ο φόβος μεταξύ των εργατών. Πρωτοστατεί στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση. Τελικά, οδηγείται ακόμα μια φορά στα κρατητήρια, κατηγορούμενος ότι οργανώνει τη διαδήλωση των χωρικών.

Date insert: Friday, 27 March 2015 13:17

Κυριακάτικη βόλτα στην ιστορία του τόπου μας

Κυριακάτικη βόλτα στην ιστορία του τόπου μας

Βρείτε τ απαραίτητα αρχεία για την Κυριακάτικη βόλτα στην τοπική ιστορία !

[Μετάβαση στη σελίδα]

Βρείτε μας εύκολα!

Εντοπισμός διαδρομής για το Γυμνάσιο Πλατανιά

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Vidal, Gore

Δημιουργία

Το μυθιστόρημα αυτό του Γκο...

Category: Ξένη λογοτεχνία

Wiazemsky, Anne

Με λένε Ελιζαμπέτ

Δύσκολο να βρεις την ταυτότ...

Category: Ξένη λογοτεχνία

Ferrari Mario and Giulio

Building Robots With Lego Mindstorms

Lego robots! Mindstorms are sweeping the world and...

Category: Εκπαιδευτική Ρομποτική

Poullain de la Barre Francois

Για την ισότητα των δύο φύλ...

"Δεν υπάρχει τίποτα πιο δύσ...

Category: Κοινωνία / Κοινωνιολογία

Συγγραφική Ομάδα του ΕΑΠ

Marketing II - Τόμος Δ΄: Σχεδιασμό...

Διαβάστε τα περιεχόμενα το...

Category: Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών

Παιχνίδι Tablet & κινητών

Με σκοπό να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τα θέματα ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ του Δήμου Πλατανιά, δημιουργήσαμε μια εφαρμογή για συσκευές android που καθοδηγεί τους μαθητές σε ένα παιχνίδι "κυνήγι Θησαυρού" 

[Δοκιμάστε την εφαρμογή]

ESPA



Νεότερα άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Σύνδεσμοι

Είσοδος στο apps



Powered by Joomla!. Designed by: free Joomla theme cheap web hosting Valid XHTML and CSS.